Studentice sociologije Danijela Vlahov, Nika Barbarić i Magda Profaca dobitnice nagrade Franjo Marković

Studentice sociologije Danijela Vlahov, Nika Barbarić i Magda Profaca dobitnice su nagrade Filozofskog fakulteta Franjo Marković za istraživanje pod naslovom „Jasno i glasno o menstruaciji“. Vlahov, Barbarić i Profaca su uz mentorstvo izv. prof. Klasnić osmislile i u sklopu projekta UNIZG Ciklus provele anketno istraživanje na 1449 studenata i studentica Sveučilišta u Zagrebu. Ispitivale su različite aktualne društvene i ekonomske aspekte menstruacije.

Neki od glavnih nalaza pokazuju da studentice koje žive u studentskim domovima imaju ograničen pristup nekim od osnovnih higijenskih uvjeta i potrepštinama. Primjerice, mnoge ne mogu zaključati vrata od WC-a, nemaju kantu za smeće pokraj WC-a, toaletnog papira ili tople vode, dok svega 18% ispitanica u prostorima fakulteta na kojem studiraju imaju čisti WC. Nemogućnost kupovanja menstrualnih potrepština nerijetko je uzrok izostajanja s fakulteta. Utvrdile su da je u našem društvu i dalje prisutan tabu povezan s temom menstruacije, nedostatak otvorene komunikacije i stigmatizacija zbog menstrualnog statusa.

Istraživački izvještaj dostupan na stranicama portala Srednja.hr (https://www.srednja.hr/app/uploads/2023/03/istrazivanje-o-menstruaciji.pdf) a studentice planiraju nastaviti raditi na analizi i objavi ostalih prikupljenih podataka.

Bravo i čestitamo!