IN MEMORIAM

Ognjen Čaldarović (1947-2022)

Na današnji dan prije 75 godina rodio se u Sarajevu Ognjen Čaldarović, professor emeritus Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Čaldarović više od četrdeset godina proveo je na Filozofskom fakultetu prenoseći svoje veliko znanje i bogato iskustvo na brojne generacije, nesebično i neprestano potičući studente na osobni i profesionalni razvoj. Diplomirao je sociologiju i filozofiju (1971), magistrirao sociologiju 1977. i doktorirao 1980. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. godine do 1975. godine zaposlen je kao urbani sociolog u Urbanističkom zavodu Grada Zagreba, a od 1975. godine nadalje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je redoviti profesor od 1986., od 1997. redoviti profesor u trajnom zvanju, a od 2018. profesor emeritus.

Na Odsjeku za sociologiju predavao je niz kolegija iz sociološke teorije i sociologije grada te otvarao nova područja poput sociologije rizika i sociologije vremena. Bio je jedan od iznimno plodnih autora i objavio je čitav niz relevantnih znanstvenih, stručnih radova i studija te više autorskih knjiga čije su teme i danas vrlo aktualne: Urbana sociologija (1985), Suvremeno društvo i urbanizacija (1987), Društvena dioba prostora (1989), Energija i društvo (1991), Socijalna teorija i hazardni život (1995), Urbano društvo na početku 21. stoljeća (2011), Prema društvu uspješno reguliranog rizika? (2012) i Čikaška škola urbane sociologije (2012). Već prva objavljena knjiga (u koatorstvu Čaldarović, Dakić, Gaković, Kritovac i Lay) Problemi stanovanja mladih (1978) pokazuje aktualnost tema kojima se bavio i nastavio širiti sociološko znanje na druga područja što pokazuje primjerice knjiga obavljena u koautorstvu s Ivanom Rogićem Kriza energije i društvo: sociološka istraživanja o upotrebi energije (1990), ali i brojne druge knjige objavljene tijekom njegove bogate karijere.
Od 2015. do 2018. godine objavio je još 3 knjige u koautorstvu: Suvremena sociologija grada. Od nove urbane sociologije prema sociologiji urbanog. (2015), Suvremeni grad – javni prostori i kultura življenja: primjer Zagreba (2017) i Život u povijesnoj jezgri Dubrovnika : sociološko-demografska studija (2018) kojima je zaokružio svoj dugogodišnji interes za urbanu tematiku, razvoj i planiranje gradova te odnose moći i društvenu pravdu u urbanom kontekstu, kao i interes za primjenu znanstvenih spoznaja u oblikovanju stvarnog grada po mjeri čovjeka.

Svi koji su poznavali ili čak samo susreli profesora Ognjena Čaldarovića znaju da je bio iznimno ugodna, topla i skromna osoba, puna znanja i odgovornosti prema drugima, struci i društvu. Bio je otvoren za pomoć i podršku svakome kome je trebala i gotovo u potpunosti nesvjestan vlastite posebnosti i vrijednosti. Zato smo mi koji ostajemo itekako toga svjesni i zahvalni da smo imali čast i sreću imati takvog profesora, kolegu i prijatelja! Nedostajat će nam vječno, ali ćemo nastaviti ono što je započeo i truditi se slijediti njegov svijetli primjer.

Ognjene, umjesto da ti danas zaželimo sretan rođendan, Tvojim naglim odlaskom prisiljeni smo Ti ovako poslati svoju ljubav i poštovanje! Teško je povjerovati u tužnu istinu, ali postoji i ona druga istina – ostaješ s nama zauvijek, u našem srcu. Poseban i nezamjenjiv.

Obitelji, svim prijateljima, kolegicama i kolegama koji su poznavali i voljeli Ognjena još jednom izražavamo najdublju sućut.

Odsjek za sociologiju
Filozofski fakultet u Zagrebu