Poziv na radionice o medijskoj pismenosti: Žensko tijelo u medijima

Centar za poremećaje hranjenja BEA poziva studentice i studente na sudjelovanje u radionicama o medijskoj pismenosti, u sklopu programa prevencije poremećaja hranjenja „Tko je to u ogledalu?“.
Sudjelovanje u radionicama je besplatno. Za prijavu je potrebno poslati motivacijsko pismo i CV na info@centarbea.hr do 30.travnja 2014.
Radionice se održavaju u svibnju, tri subote za redom (10, 17.i 24.5.2014) od 11:30 – 13:30 na adresi Ribnjak 36.
Teme radionica:
1.) Kratka povijest ženskog pitanja – uvod u stereotipizaciju žena u medijima (dipl.iur.Željka Sartori)
2.) Vizualna kultura i svakodnevni život – osnove medijske pismenosti (dr.sc.Marija Geiger Zeman)
3.) Mediji, konzumerizam i “mitologija ljepote” – rodni aspekti medijske pismenosti (dr.sc.Marija Geiger Zeman)
U radionicama ćemo se baviti medijskom prezentacijom ženskog tijela i objektivizacijom ženskog tijela u komercijalne svrhe, te utjecajem nametanja „savršenstva“ i ekstremne mršavosti kao ideala ljepote na razvoj slike o sebi djevojčica i žena. Potaknut ćemo kritičko mišljenje i razvoj medijske pismenosti kako bismo razumjeli tko, kome i zašto šalje takvu medijsku poruku.
Pridruži nam se!
POKROVITELJ – URED ZA ZDRAVSTVO Grada Zagreba
Predavačice:
Željka Sartori, dipl.iur, sveučilišna je specijalistica europskih studija. Aktivna je članica Centra za ženske studije od 2007.godine u kojem ujedno i održava predavanja o razvoju i implementaciji ženskih ljudskih prava u međunarodnom i nacionalnom kontekstu. Suautorica je priručnika “Moja kućna klinika“ u izdanju Centra za ženske studije. Članica je pravnog tima u sklopu organizacijskog odbora za Ženski sud na području bivše Jugoslavije. Volonterka je na Vox Feminae portalu koji se bavi pitanjim rodne problematike.
Dr. sc. Marija Geiger Zeman je diplomirala, magistrirala i doktorirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Bavi se tematikom starenja, rodnim pitanjima i (eko)feminističkim teorijama te socio-kulturnim aspektima održivosti. Svoj istraživački rad bazira na kvalitativnoj metodologiji. Dobitnica je Godišnje državne nagrade za znanost za 2009. godinu (područje društvenih znanosti).
PARTNERI:
Zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ – Centar za ženske studije – Zadarska plesna udruga „Tornadelle“