Očitovanje Odsjeka za sociologiju

Odsjek za sociologiju se očituje povodom nemilih događaja oko suspenzije naše kolegice redovite profesorice dr. sc. Branke Galić s dužnosti prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, prije rasprave na Fakultetskom vijeću.

Ne ulazeći u razloge koji su prethodili ovome događaju, podržavamo našu kolegicu, i mišljenja smo da je sve povode i nesuglasice koje su dovele do njene suspenzije s dužnosti Prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, po dobrom akademskom običaju, kojeg je Filozofski fakultet simbol, trebalo mirno i dostojanstveno riješiti u institucionalnom okviru Filozofskog fakulteta i na njegovim upravnim tijelima, bez izlaženja pred javnost kroz tiskane medije prije nego što smo se o ovom slučaju uspjeli očitovati unutar naše institucije.

Na našem Odsjeku uvijek smo imali iznimno profesionalnu i korektnu suradnju s kolegicom Galić. Međutim, osobe koje tvore Upravu fakulteta uvijek bira čelna osoba fakulteta u svoj tim s kojim želi surađivati, a taj izbor se potvrđuje na Fakultetskom vijeću. Zato smo mišljenja da bi o ovome slučaju bila nužna rasprava na Fakultetskom vijeću i obzirom na osjetljivost teme, tajno glasovanje. Svaki drugačiji pristup razrješenju nastale situacije, smatramo, štetio bi dignitetu i tradiciji Filozofskog fakulteta koji u svojoj akademskoj praksi, usprkos razlika u mišljenju, potiče slobodu rasprave o baš svakoj temi.

Odsjek za sociologiju

Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu