Mjecečni arhivi: ožujak 2015.

Obavijest – prof. Petrović Leš

U četvrtak, dana 2. travnja 2015. godine, prema dogovoru, nećemo održati predavanje iz kolegija Antropologija tekstila. Nadoknada nastave dogovorena za travanj.

Poziv na okrugli stol “Prakse terenskih istraživanja: Studentska iskustva i izazovi na terenskim istraživanjima”

Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Katedra za manjinske kulture i zajednice i Klub studenata etnologije i kulturne antropologije pozivaju Vas na okrugli stol „Prakse terenskih istraživanja: Studentska iskustva i izazovi na terenskim istraživanjima“, koji će se održati 2. travnja 2015. godine u Konferencijskoj dvorani (II. kat Knjižnice FFZG-a) s početkom u 10 sati. Terensko istraživanje, kao osnovni i najpoznatiji oblik provođenja etnoloških/kulturnoantropoloških istraživanja, često se smatra „inicijacijom“ studenata u struku. Premda se istraživanja provode uz stručnu podršku i mentoriranje profesorica i profesora, među različitim generacijama studenata često izostaju razgovori i rasprave o terenskim istraživanjima, razmjene iskustava i “savjeta”. Cilj je ovog okruglog stola otvoriti prostor za prezentaciju studentskih promišljanja o svojim iskustvima „na terenu“. U njemu će sudjelovati (sadašnji i bivši) studenti etnologije i kulturne antropologije, predstavljajući svoja iskustva temeljena na istraživanjima tradicijske kulture i baštine Hrvata Bunjevaca i Šokaca, kao i promjena tradicijskih obrazaca njihovih življenih iskustava u suvremenosti, ali i na drugim istraživačkim projekatima, te njihov značaj i utjecaj na kasnija samostalna istraživanja. Srdačno pozivamo studente etnologije i kulturne antropologije i drugih društvenih i humanističkih znanosti da prisustvuju događanju! Plakat u prilogu.

Poziv na predstavljanje projekta

Srdačno vas pozivamo na predstavljanje HRZZ projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet”, voditeljice Jasne Čapo, a u koji je uključeno više članica našeg Odsjeka, Tihana Rubić, Petra Kelemen i Nevena Škrbić Alempijević. Projekt ćemo predstaviti u utorak, 31.3., u 12 h na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Nadam se da ćete nam se moći priključiti. Plakat u prilogu.

Obavijest – međunarodna studentska konferencija

28. i 29. svibnja 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se međunarodna studentska konferencija “Antropologija danas” u organizaciji Kluba studenata studenata etnologije i kulturne antropologije i Organizacijskog odbora Studenti antropologije. Tema je konferencije otvorena, a naglasak je na pitanju interdisciplinarnosti, novih pristupa u istraživanjima i teoretskim raspravama, te popularizaciji discipline i znanosti uopće. Zainteresirani sudionici radove mogu prijaviti slanjem ispunjene prijavnice na e-mail: antropologija.danas@gmail.com, i to do: 10. svibnja 2015. Više o konferenciji i prijavnica.

Obavijest – prof. Grbić

Zbog sudjelovanja na skupu Huszon ev mulva/ Dvadeset godina hungarologije na našem fakultetu 19. i 20. ovoga mjeseca prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović u petak 20. ožujka neće držati konzultacije u uobičajeno vrijeme nego u ponedjeljak, 23. ožujka od 12 do 13 sati.

Skup “Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa”

Skup „Od državne umjetnosti do kreativnih industrija/Transformacija rodnih, političkih i religijskih narativa“ održat će se u Zagrebu od 20.-22.3.2015. u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Osmišljen je s ciljem obilježavanja Europskog dana kreativnosti u okviru EU projekta CreArt unutar programa Kultura 2007.-2013. Provedba skupa realizirat će se kroz tri faze: edukacijsku (konferencija), kreativnu (radionice) i izlagačku (izložba). Cilj projekta je povezivanje lokalnih institucija kroz interaktivno djelovanje na zadanu temu. Projekt će se održati u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavači na konferenciji održat će predavanja na temu stvaranja mita u kontekstu kulture, rodnosti, politike i religije, koja je polazišna točka za područja nastajanja različitih kultnih rituala koji proizvode alternativne kulturne i socijalne interakcije. Cilj takvog istraživanja je tražiti odgovore u procesima brojnih humanističkih i društvenih znanosti od povijesti, etnologije i socio-kulturne antropologije, povijesti umjetnosti do teorija rodnosti i politologije. Konferencija je strukturirana u četiri tematske cjeline: rodni narativ, mit, transformacije i značenja te cenzura i odjeci, na kojoj će sudjelovati pozvani i odabrani predavači kao i studenti s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Više o skupu može se pročitati na stranici: http://www.hdlu.hr/2015/03/medunarodni-i-interdisciplinarni-skup-od-drzavne-umjetnosti-do-kreativnih-industrijatransformacija-rodnih-politickih-i-religijskih-narativa/