Dnevni arhivi: 06/03/2017

Poziv na projekciju prvoga nastavka povijesne serije „Češko stoljeće“

Pozivamo vas na projekciju prvoga nastavka povijesne serije „Češko stoljeće“: „Veliko rušenje (1918)“ u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta u srijedu 8. ožujka u 17 sati. Serija će biti prikazana s hrvatskim podnaslovima u prijevodu studenata diplomskoga studija bohemistike.

 

„Češko stoljeće“ televizijska je serija koja u devet nastavaka hrabro propituje najvažnije događaje češke povijesti 20. st. Snimljena je u produkciji Češke televizije 2013. i 2014. prema scenariju povjesničara Pavela Kosatíka i u režiji Roberta Sedláčeka. Usredotočena je na psihologiju glavnih povijesnih aktera u trenucima kad su bili svjesni da će svojim odlukama bitno utjecati na budućnost cijeloga naroda.

 

„Legendarni su likovi samo ljudi koji se znoje, spekuliraju, žive paradokse, odlaze na zahod i naklapaju o banalnostima, i sami zbunjeni time kamo ih je povijest donijela.“ (Pavel Kosatík i Robert Sedláček)

 

  1. nastavak: „Veliko rušenje (1918)“

God. 1914. Tomáš Garrigue Masaryk odlazi iz Praga, napušta Austro-Ugarsku i kreće na put s kojega nema povratka. Na put u oslobođenje Čeha i Slovaka iz naručja austrijskoga imperija, na put u uništenje austro-ugarske velesile. To nije bio jednostavan san, a Masaryk nije bio jednostavan čovjek. Kako je taj put izgledao s političkoga, a kako s ljudskoga motrišta? Kakvim je pitanjima i prigovorima bio praćen? S čime se Masaryk morao izboriti politički i ljudski, što ga je mučilo, čemu se nadao? U što je do krajnosti vjerovao? Prvi dio televizijskoga ciklusa „Češko stoljeće“ pripovijeda o temeljnom pitanju moderne češke državnosti – kako je, zašto i unatoč čemu nastala Čehoslovačka Republika – i o najvažnijoj osobi iz toga razdoblja – o prvom čehoslovačkom predsjedniku.

 

„Na pragu smo svjetske revolucije. Europa i svijet ulaze u nov razvojni stadij, u kojem će biti odlučeno tko će imati moć. Stare feudalne teokracije ili moderni sustavi, koji poštuju ljudsku slobodu.“

  1. G. Masaryk (iz scenarija)

 

Prvi nastavak serija prevela je Silvija Kos.