Radionica The Return of Aesthetics to Archaeology

Od 28. do 29. studenog održat će se radionica The Return of Aesthetics to Archaeology u Senate Room-u Sveučilišta u Londonu.

Radionica će usmjeriti pažnju na sljedeća pitanja:

1. Do koje mjere naše razumijevanje estetskih vrijednosti arheoloških predmeta podupire naše obveze pri njihovom sačuvanju za buduće naraštaje?

2. Može li na estetsku vrijednost nekog predmeta utjecati bilo kakva moralna svrha koju je on povijesno posjedovao?

3. Umanjuje li ispitivanje estetskog karaktera nakog predmeta znanstvene ciljeve arheologa?

4. Čine li kustosi muzeja moralnu grešku prilikom postupanja s arheološkim predmetom ako ne poštuju ono što znamo o namjerama tvoraca?

5. Može li nas estetska procjena dovesti do reinterpretacije značenja i vrijednosti arheoloških objekata i, ako je tako, treba li to utjecati na odgovarajući tretman zaštite?

Ovaj široko orijentiran projekt okuplja filozofe, arheologe, muzejske stručnjake i stručnjake koji upravljaju baštinom. Također, radionica može biti zanimljiva antropolozima, ali i ljubiteljima muzeja i povijesne baštine. Ona se prvenstveno fokusira na odnos estetike i etike te istražuje kako taj odnos oblikuje razumijevanje i postupak arheološkog upravljanja. Glavna je premisa projekta zamisao da će se istraživanje etike upravljanja (uključujući moralne obveze, dužnosti i poštovanje) značajno poboljšati povećanjem razumijevanja uloge koju igra estetski karakter povijesnih objekata u utjecaju moralnih odnosa koji imamo s njima i njihovim tvorcima.

Projekt vode dr. Elisabeth Schellekens Dammann s Odsjeka za filozofiju i dr. Robin Skeates s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Durhamu. Za projektnog asistenta angažiran je dr. Andreas Pantazatos (suvoditelj Centra za etiku kulturnog nasljeđa Sveučilišta u Durhamu).

Radionica je besplatna, no potrebno je prethodno se prijaviti na sljedeću e-mail-adresu: elisabeth.schellekens@durham.ac.uk .

Više o radionici možete pročitati ovdje.

(KŠ)

Izvor: Institute of Philosophy

1,012 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr