Međunarodna radionica Zaklade Rose Luxemburg

Zaklada Rosa Luxemburg organizira međunarodnu radionicu od 7. do 9. ožujka 2014. godine u Berlinu o seminarskom radu Rose Luxemburg „Akumulacija kapitala“. Radionica se održava povodom stote obljetnice izdavanja navedenog djela koje još dan danas služi kao važna referenca mnogim autorima.

Rosa Luxemburg bila je veliki borac za slobodu i ravnopravnost. Radikalno je kritizirala kapitalističke društvene odnose i akumulaciju kapitala, ali i posljedice ljudske opresije te devastacije prirode. Ubijena je 15. siječnja 1919. od strane njenih političkih protivnika, ali to nije spriječilo kontinuirano postojanje njenog naslijeđa.

Radionica je svojevrsno odavanje počasti autorici, njenoj akademskoj metodologiji i tematskim pitanjima koje je postavila te demonstracija slabosti današnje ljevice, posebice socijalista. Poseban fokus radionice usmjeren je na Rosino formativno (školsko) razdoblje te rat kao faktor njene analize, a također će uključiti i rad njenog školskog kolege Friedera Wolfa koji je u veljači 2013. godine proslavio svoj 70. rođendan.

Prijave se primaju u rasponu do 10 000 riječi na njemačkom ili engleskom jeziku. Rok za predaju je do 1. prosinca 2013. godine. Osoba koju možete kontaktirati za daljnje informacije je Judith Dellheim na e-mail: dellheim@rosalux.de.

Više informacija možete pronaći na ovom linku.

(KŠ)

Izvor: critical-theory

1,345 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr