O ljudima i brojevima

S

*Piše: Miroslav Galić iz Banje Luke

Sarajevu su se 1. srpnja završili protesti građana pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su započeli 6. lipnja. Bili su to prvi masovni protesti u Bosni iHercegovini čiji je povod u potpunosti bio lišen nacionalne retorike i čija je oštrica bila usmjerena protiv bahatosti i otuđenosti političkih elita – time potpuno različiti od svih dosadašnjih „protestâ“ koji su uglavnom bili inicirani i podstrekavani od tih istih elita s ciljem produbljivanja jaza imeđu „nas“ i „njih“.

Konkretan povod za taj protest bila je nemogućnost teško bolesne bebe Belmine Ibrišević da dobije jedinstveni matični broj (JMB), a time i putne isprave, da bi mogla otputovati na liječenje u Njemačku, zbog čega joj je život bio direktno ugrožen. Pod pritiskom prosvjednika, Savjet ministara Bosne i Hercegovine donosi privremenu odluku o izdavanju matičnog broja, te Belmina uspijeva otputovati da bi dobila prijeko potrebnu terapiju. No nekoliko dana kasnije teško bolesna dvoipomjesečna Berina Hamidović umire u bolnici u Beogradu jer nije uspjela pravovremeno stići na liječenje upravo zbog kasnog dobijanja matičnog broja, a time i putnih isprava.

Problem je nastao kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, postupajući po zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji su podnijeli poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, stavio van snage Zakon o jedinstvenom matičnom broju Bosne i Hercegovine zbog neusuglašenosti članka 5 tog zakona s odlukom Suda o ustavnosti naziva općina i gradova u Republici Srpskoj, kao i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Naime u spornom članu, kojim se određuje obuhvat registracijskih područja za dodjelu JMB-a (inače naslijeđenih iz vremena SFRJ), nazivi općina i gradova u RS u dvojnom su obliku: Kozarska Dubica/Bosanska Dubica, Skender-Vakuf/Kneževo, Novi Grad/Bosanski Novi… itd. te je Sud naredio da se isti usklade s važećim zakonskim propisima.

Srpski su poslanici u Parlamentarnoj skupštini u tome vidjeli priliku ne samo da se u sporni član unesu izmjene naziva općina i gradova već i da se registracijska područja preslože tako da ne prelaze entitetsku liniju. Bošnjački su se poslanici tome usprotivili smatrajući to napadom na državnost Bosne i Hercegovine. U nadgornjavanju koje je uslijedilo istekao je rok za provođenje odluke koji je Ustavni Sud postavio, što je automatski stavilo Zakon van snage 13. ožujka 2013.

U tom nadgornjavanju zaboravljen je narod (ako je ikada i bio na njihovom umu). Zaboravljene su Belmina i Berina, kao i sva djeca Bosne i Hercegovine čija su ustavna prava prekršena zbog paradiranja političkom moći.

Tragedija je u tome što u stvarnosti taj problem nije ni postojao. Zakon o JMB-u koji je na snazi od 2001. godine na solomonski je način riješio stvar: iako su registracijska područja prelazila entitetsku liniju, u praksi to nije bio slučaj, jer su brojeve dodjeljivali nadležni entitetski/kantonalni organi – Ministarstvo unutrašnjih poslova u općinama Republike Srpske, odnosno kantonalna Ministarstva unutrašnjih poslova na teritorijima svoje nadležnosti.

Cjelokupna politička lakrdija koja se događala posljednjih mjeseci jasno je pokazala jednu stvar – političke su elite spremne žrtvovati živote onih čije vitalne (sic!) interese navodno štite. Mnogo godina nakon završetka oružanih borbi, životi se i dalje gube. Smrt malene Berine na drastičan način pokazuje što je to bosanskohercegovačka stvarnost – agonija preživljavanja naroda koji je prepušten samom sebi i čija je jedina uloga financiranje nezajažljivost političkih elita.

Protesti su pokazali da su temeljni problemi koji more građane Bosne i Hercegovine zajednički za sve narode i vjeroispovjesti, te da je moguće ujediniti sve naše različitosti oko cilja koji ih nadilazi. Hoćemo li u skorijoj budućnosti govoriti o ovim protestima kao o začetku promjena i boljeg života ili ćemo zaboraviti da su se ikada i dogodili – zavisit će isključivo o nama. Mogućnost jedinstva naših razlika pokazala nam se mogućom, naše je da tu mogućnost zgrabimo ili odbacimo. U suprotnom – žrtve će i dalje padati.

——————————-

* ovaj je tekst prevela i prilagodila hrvatskom standardnom jeziku Andrea Rendulić. Tekst na izvornom jeziku možete pronaći na ovom linku:

Miroslav Galić – O ljudima i brojevima (Izvorni tekst)

1,515 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr