Godišnje izvješće rada web-sekcije

USF_marina-mijatovic3-cropNa redovnom sastanku članova predsjedništva USF-a održanog 7.5.2013. osnovan je projekt web-sekcije. Inicijalna zamisao projekta bila je da bi web-sekcija služila kao uredništvo internetskog portala na službenoj web-stranici Udruženja. Na tom je sastanku za voditelja projekta i glavnu urednicu uredništva USF delegirao Kristinu Šilipetar, idejnu začetnicu projekta. Projektu su se odmah priključili kolumnisti Karlo Jurak i Nino Kadić (ujedno i kao novinar) te Paula Jurić kao lektorica. Naknadno su se projektu priključile Andrea Rendulić i Leona Širac kao lektorice, a kasnije i Rahela Jug kao novinarka. Interes za rad također su pokazali i Darko Šavija, Miroslav Galić i Đulija Aćimović kao vanjski suradnici kolumnisti i komentatori, te Jelena Gagić kao vanjska suradnica, lektorica srpskog jezika. Neko su kratko vrijeme, osim studenata iz Banje Luke, interes također pokazivali i kolege studenti filozofije iz Niša, no ta suradnja nažalost ipak nije urodila plodom zbog obaveza studenata. Kao fotografkinje na projektu su sudjelovale Sara Hauptfeld i Antonia Drezga. Kao humorist priključio se Zoran Stojanović. Nakon nekoliko tjedana rada na dizajnu i popunjavanju sadržaja web-stranice radi informiranja članova USF-a, oformljivanja uredništva i određivanja plana rada, web-sekcija službeno je počela s radom 29.5.2013. Valja svakako napomenuti da su neki informativni članci o nekim događajima objavljivani i prije navedenog datuma s ciljem provjere rada web-stranice, optimizacije i indeksiranja stranice na tražilicama, praćenja posjećenosti i sl.

S obzirom na interese članova uredništva, rad web-sekcije podijelio se na nekoliko segmenata. Prvi segment je pisanje autorskih informativnih članaka o aktualnim događajima iz područja filozofije i drugih srodnih područja, odnosno novinarski rad (bez terenskog rada). Cilj je bio potaknuti veću informiranost studenata o akademskim prilikama u Hrvatskoj i svijetu te ih potaknuti na prijavljivanje na kongrese, simpozije, objave radova u časopisima i sl. U ovom su se segmentu svojim radom posebno istaknuli Rahela Jug i Nino Kadić koji su svojim predanim radom unatoč studentskim obavezama trudili što više informirati studente.

Drugi segment su kolumne i komentari gdje su stalni članovi sekcije (kolumnisti) i povremeni suradnici (komentatori) mogli objavljivati autorske tekstove koji se bave nekom aktualnom društvenom problematikom putem filozofskog rezoniranja. Ovdje su se posebno istaknuli svi kolege vanjski suradnici iz Banje Luke i naš kolumnist Karlo Jurak koji su u nekoliko svojih članaka ušli u filozofsku polemiku oko specifičnih društvenih problema i potaknuli mnoge zanimljive rasprave i pitanja.

Treći segment su stručni članci. I u ovom slučaju radi se o autorskim tekstovima koji putem akademskog jezika i navođenja stručne literature ozbiljnije problematiziraju određenu stručnu tematiku. Članci su uključivali i recenzije nekih knjiga, a namjeravani su i intervjui. Zahvaljujući ovom segmentu uspjeli smo ostvariti suradnju s nekolicinom studenata koji nisu članovi uredništva web-sekcije te se nadamo da će se ta ugodna suradnja proširiti i nastaviti. Osim neobjavljivanih djela objavljivala su se i prethodno publicirana djela, naravno uz obavezno navođenje izvornika.

Četvrti segment je lektoriranje i prevođenje tekstova. Svi objavljeni tekstovi prilagođeni su hrvatskom standardnom jeziku. U ovom četvrtom segmentu iznimnu su predanost radu pokazale sve lektorice koje su bile dio tima.

Peti segment je održavanje Facebook stranice web-sekcije. Iako je inicijalno bila namijenjena samo za objavu linkova koji se nalaze na web-stranici USF-a, pred kraj mandata prvog uredništva objave su ipak počele uključivati i linkove s drugih web-stranica.

Tijekom rada problematiziralo se o nekoliko područja počevši od specifičnih aktualnih društvenih tema, politike, sporta, filozofije znanosti, estetike i sl. Također smo dobar dio rada posvetili istraživanju o kvaliteti studija pojedinih odsjeka za filozofiju na sveučilištima u Hrvatskoj i regiji. Istraživanje se sastojalo od toga da smo zamolili studente da nam pošalju svoje autorske tekstove o svojem osobnom mišljenju o tome što misle kakva je kvaliteta studija filozofije na njihovim fakultetima. U istraživanje su se uključili i neki stalni članovi web-sekcije koji su obradili pitanje kvalitete studija filozofije u Zagrebu i Banjoj Luci, a također smo uspjeli stupiti u kontakt sa studentima iz Niša, Mostara, Rijeke, Ljubljane, Zadra i Hrvatskih studija u Zagrebu. Nažalost, unatoč učestalim pokušajima nismo uspjeli ostvariti suradnju s kolegama iz Splita, Beograda, Osijeka i Sarajeva.

Dakako da svaki projekt ponekad nailazi na neke probleme. Osnovnim se pokazala motivacija i pronalaženje studenata za pisanje članaka za objavljivanje. Studenti pritisnuti studijskim obavezama nerijetko su kasnili s radovima, molili za pauzu od pisanja i sl. To je rezultiralo i povremenim padovima čitanosti i rejtinga na društvenim mrežama. Pokazalo se da češće objavljivanje članaka privlači veću pozornost čitatelja te da je potrebno u što češćim intervalima ažurirati nove informacije. Također se krenulo i u osnivanje sekcije za humor, no zbog tehničkih se problema to pokazalo problematičnim te ostaje za nadati se kako će novo uredništvo moći uspješnije riješiti taj problem. Osim toga, u nekim se segmentima nekim čitateljima pokazala problematična i naša sloboda govora – pogotovo ako se radilo o nekoj oštrijoj kritici nekog aktualnijeg problema. Također se provlačio i problem Zakona o elektroničkim medijima Republike Hrvatske, čl. 3. koji nalaže da bilo koji pružatelj medijske usluge mora objavljivati na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu osim ako se radi o poticanju narječja, problematiziranja neke manjine u RH i sl, a u protivnom se podliježe kažnjavanju. S obzirom na to da zakon nije dovoljno jasno definirao neke odredbe glede ove stavke, svakako se savjetuje budućim uredništvima da ovu točku pomnije rasprave s iskusnim pravnicima koji se bave pravom medija.

No unatoč navedenim problemima, prvu godinu rada web-sekcija uspješno zaključuje s ukupno 176 objavljenih članaka, preko 84 870 posjeta na web-stranici (uključujući i tzv. spidere) i 149 pratitelja na Facebook društvenoj mreži. S obzirom na to da je trenutno riječ o jednom od najmlađih projekata USF-a koji je počinjao od nule te se s vremenom morao izboriti za pažnju javnosti, ovaj rezultat može se smatrati i više nego solidnim. Svakako valja izraziti nadu da će i buduća uredništva moći pratiti taj korak te da će pred sebe staviti još veće i još kreativnije ambicije te da će moći proširiti djelatnost web-sekcije i na druge segmente (poput autorskih audio/video materijala, radionice, dodatno širenje kruga kontakata, nova istraživanja, i sl.).

Od statističkih podataka valja napomenuti kako su najposjećeniji dani bili sljedeći:

02/10/2013

1966 posjeta

03/10/2013

1074 posjeta

01/10/2013

1058 posjeta

04/10/2013

907 posjeta

24/09/2013

902 posjeta

.

Najposjećenije stranice bile su:

Naslovna

10390 posjeta

Zašto ne studirati filozofiju u Zadru?

3126 posjeta

Kolumne

1141posjeta

Etnička zatvorenost i međukulturna smrt BiH

1059 posjeta

Kako živjeti filozofiju

745 posjeta

Kako se web stranica tek u kolovozu podesila za praćenje statistike, raspolažemo informacijama o svega 9 mjeseci rada. Iz tog pregleda vidljivo je da je stranica bila najposjećenija početkom listopada 2013. godine. Nakon toga uslijedio je pad posjećenosti koji je nakratko oživio početkom ožujka. Pri pregledu detaljnijeg prikaza posjećenosti tijekom jednog mjeseca (pod uvjetom da taj pregled označava vjerojatan standard posjećenosti) primjećujemo različite oscilacije čitanosti, no one su usko vezane uz datume objavljivanja nekog članka. Stranica je uvijek najposjećenija neposredno nakon objave nekog članka. Kod kolumni bi tek nakon nekog vremena počinjala rapidna akumulacija posjetitelja koja je daleko veća od članaka i polako bi se stišavala. Također se iz gore navedenih razloga može primjetiti pad čitanosti od listopada do svibnja. U periodu koji je uslijedio nakon listopada web-sekcija je zbog nedostataka ljudskih resursa smanjila broj objavljenih članaka. To je također smanjilo udio u interaktivnosti društvenih medija.

usfSl. 1. Pregled posjećenosti od kolovoza 2013. do svibnja 2014.

.

Picture1Sl. 2. Pregled posjećenosti od 8. travnja do 27. svibnja 2014.

.

Picture2Također proučavajući mjesečne analize posjećenosti pokazalo se da se manje od 45% posjetitelja vraća na web-stranicu nakon što su je samo jednom posjetili. Prema tome, više od polovice publike više se ne vraća. Nadamo se kako će se taj trend promijeniti u korist prvog slučaja, iako se može argumentirati da je on sasvim uobičajen za medije u startupu. U svakom slučaju svakako se može naznačiti da možda postoji potreba za unapređenjem taktike objavljivanja, kvalitete članaka i vizualnog dijela medija.

Sl.3. Statistika posjećenosti prema vrsti posjećenosti web-stranice (Google Analytics )

.

Picture3Osim toga zanimljiv je podatak da muškarci (njih u prosjeku 54%) nešto češće posjećuju samu web-stranicu od pripadnica ženske populacije. S druge strane statistike otkrivaju kako žene (59%) češće prate objave na Facebooku za razliku od pripadnika muške populacije.

Sl.4. Statistika posjećenosti web-stranice prema spolu (Google Analytics)

.

No i u Facebook statistikama kao i statistikama od strane Google Analytics te statističkim dodacima instaliranih na web-stranici, rezultati po dobi publike pokazuju određene sličnosti. Najvjerniji su posjetitelji objavljenih članaka i kolumni čitatelji u dobi između 18 i 35 godina. Broj se postepeno smanjuje kako se približava dob od iznad 66 godina, no on ne nestaje već zadržava svoj postotak.

Picture4Sl.5. Statistika posjećenosti Facebook stranice prema spolu i dobi

.

Picture5

Sl.6. Statistika posjećenosti web-stranice prema dobi posjetitelja (Google Analytics)

.

Kao zaključak prve godine rada održao se godišnji sastanak web sekcije 27.5.2014. na kojem se podnijelo izvješće o radu kojeg se i prokomentiralo te se konstituiralo novo uredništvo. Za novog voditelja izglasan je Nino Kadić. Novoizabrani voditelj u kandidaturi je, između ostaloga, napomenuo kako namjerava proširiti međunarodnu suradnju sa studentima na šire područje od regije. Također je bilo govora i o širenju djelatnosti web-sekcije u suradnji s nekim potencijalnim studentskim televizijama.

.

Ukupan popis članova uredništva prema funkciji do 27.5.2014.

Voditelj: Kristina Šilipetar

Lektori: Andrea Rendulić, Paula Jurić, Leona Širac

Kolumnisti: Karlo Jurak, Nino Kadić

Autori članaka: Rahela Jug (RJ), Nino Kadić (NK)

Vanjski suradnici autori: Miroslav Galić, Darko Šavija, Đulija Aćimović

Vanjski suradnik lektor: Jelena Gagić

Fotografi: Antonia Drezga, Sara Hauptfeld

Humorist: Dioniz zagrebački

1,722 total views, 3 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr