Pripadnost, Referendum i logička sintaksa

Piše: Darko Šavija iz Banje Luke

DJF_1393Očigledno, mnogi su čuli za Referendum u Hrvatskoj. Građani BiH čuli su za Referendum. Međutim, primjećuje se opća nezainteresiranost za samo događanje.

Očigledno, nije ih previše zanimao. Nezainteresiranost koja se mogla primijetiti tijekom priprema za sam Referendum i tijekom čitave propagande nastavila se i po završetku Referenduma. Rezultati jednostavno nisu izazvali nikakvu reakciju u onome što bi se moglo nazvati širom javnošću BiH.

Očigledno, ne shvaćaju da postoje ista pitanja i problemi i u našoj državi.

Promatrajući nezainteresiranost stanovništva BiH za pitanje Referenduma susjedne države, kao i za rezultate istog, nameće se zaključak da stanovništvo BiH ili ne želi ili ne može (ne posjeduje sposobnost) poistovjetiti se sa problemima susjeda, pa makar i preko uviđanja da, nesumnjivo, i naše društvo dijeli slične probleme.

Očigledno, nije im stalo, sve i ako shvaćaju problem kao zajednički.

Reakcija šire javnosti (neakademskih krugova) je izostala, a uzevši u obzir da su informacije ipak dospijevale do njih, zaključujem da javnosti jednostavno nije stalo do spomenute problematike.

I tako, sa nimalo čuđenja i podosta žalosti zbog letargičnog stanja društva, uviđam da je pitanje jedne grupe građana u BiH potpuno zanemareno.

Zanemarivanje pitanja prava LGBTQ populacije u BiH nije nimalo čudno, ali to zanemarivanje se izražava na čudne načine, možda čak i jedinstvene.

.

Elem, o čemu je riječ?

U državi u kojoj je najvažnija stvar nacionalna, vjerska i politička opredijeljenost, pa onda apsolutno sve ostalo, događa se jedan čudan fenomen – LGBTQ populacija postaje savršeno integrirana u političke sisteme, i to na taj način (i samo tako) što se stvara jedan sasvim novi identitet LGBTQ populacije, koji jedino kao takav u BiH trenutno postoji i može postojati.

Na što točno mislim pokazat ću u sljedećem primjeru:

Jedan pripadnik, primjerice, Q populacije ne ostvaruje svoja društvena prava kao pripadnik Q populacije. To što je pripadnik Q populacije sasvim je nevažno dok god ne izrazi svoju nacionalnu pripadnost.
Kako bi ostvario svoja društvena prava, pripadnik Q populacije izražava svoju nacionalnu pripadnost (npr. „S“) nakon čega postaje „S-Q“.
Kako bi još bolje ostvario svoja društvena prava, pripadniku „S-Q“ populacije nameće se i stranačko opredjeljivanje (npr. „NSP“), nakon čega on postaje „NSP-S-Q“.
Nerijetko je neophodno i vjersko opredjeljenje (npr. M), pa pripadnik Q populacije na kraju postaje „NSP-S-M-Q“.

U tom trenutku pripadnost Q populaciji ostavljena je na zadnjem mjestu, u velikoj mjeri zatrpana je prethodnim i postala je nepostojećom.
Rečeno simboličko-narodnim jezikom – „s“ boli  „q“ što je on Q, čak i otvoreno može biti Q, dok god je i „NSP-S-M“, a ako nije „NSP-S-M“, opet ih boli „q“ jer je u tom slučaju po društvenom statusu ništa!

Naravno, u BiH i svi ostali (oni koji nisu pripadnici LGBTQ populacije) na isti način ostvaruju (i jedino tako mogu ostvariti) svoja prava!
I tako se na jedan čudan i izopačen način može reći da je LGBTQ populacija u BiH sasvim ravnopravna sa ostatkom stanovništva, pa je i prilično jasno zašto nema velikog interesa za susjedni referendum.

Jer, što će nama Referendum, mi nemamo Q populaciju, mi imamo samo „NSP-S-M“ i to nam je jedino i bitno, a Referendum nije bio popraćen u nekom značajnijem smislu, s obzirom na to da se nije ticao „NSP-S-M“, već samo unaprijed spomenutg, zatrpanog Q, Q koji, ukoliko nije „NSP-S-M“, ni ne može izazvati bilo kakav interes!

______________________________

Tekst je prevela i prilagodila hrvatskom standardnom jeziku Paula Jurić. Tekst na izvornom jeziku možete preuzeti ovdje: Pripadnost, Referendum i logička sintaksa

1,847 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

One thought on “Pripadnost, Referendum i logička sintaksa

  1. هُنالك بعض الطرق المنزليّة البسيطة التي تُكافح النمل وتطرده من المنازل، ومنها ما يأتي: زراعة التوابل والبهارات الطاردة للنمل: تؤثّر بعض الأعشاب والبهارات على النمل بشكلٍ فعّال، وتُسهم في طرده من مناطق تعشيشه ووجوده بفعل خصائصها وروائحها القويّة، والتي يُمكن زراعتها في ساحة المنزل، لصدّ النمل وإبعاده، مثل: أشتال النعناع، والقرفة، والفلفل الحرّيف، والقرنفل، والثوم، وغيرها، كما يُمكن توزيعها حول المنزل أو في أماكن وجوده، كعمل خطٍ من فصوم الثوم حول مناطق سيره وإبعاده. مسح الأسطح بالمُبيّض: يزيل المُبيض رائحة الفيرمونات التي تتبعها أسراب النمل وتلحق بعضها من خلالها، وبالتالي فهو يُشتت النمل ويُفقده المسار الصحيح للحاق ببعضه، ويُستخدم من خلال مسح الأسطح المُختلفة، والأماكن التي يسير النمل عليها أو يُشتبه وجوده بها، كالخزائن، وسطح الثلاجة، والطاولات وغيرها. مسحوق الطحين: يطرد الطحين أسراب النمل، كما يمنعها من الزحف والتنقّل، واستهداف الأطعمة والمواد الغذائيّة في الخزائن، ويُستخدم من خلال رشّ طبقةٍ منه حول خزائن حفظ الأطعمة، وعلى الثقوب والفتحات التي يستغلها في الدخول إلى المنزل

Comments are closed.