7. Vox Feminae festival – program

vff-2013-vizual-72dpiOd 14. do 19. studenog 2013. godine održava se 7. Vox Feminae festival u Zagrebu. Tema je Feministička teorija vs. praksa.

Sedmo izdanje Vox Feminae festivala želi smanjiti diskrepanciju između suvremene teorije i prakse. Cilj programa je nadilaženje tog jaza u svrhu osnaženja suvremenog ženskog pokreta. Festival uključuje brojna izlaganja i panel diskusije, promocije knjiga, projekcije filmova i slično. O raznolikosti i bogatstvu programa pročitajte u nastavku teksta.

Festival započinje 14. 11. u 12 sati diskusijom Kako raditi na problemu rodne nejednakosti u glazbenoj djelatnosti, u Multimedijalnom institutu MAMA. Cilj je glazbenim organizatorima i izvođačima osigurati sredstva kojima će formirati strategije za rad na rastu rodne jednakosti u glazbenoj djelatnosti. Radionicu vode predstavnice švedske organizacije Jämställd festival.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

Istoga dana u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5) održat će se promocija knjige Mučenice, autora Želimira Periše, koja tematizira problematike ženskog roda, povijesnog nasljeđa i identiteta kroz intimnu vizuru samih žena.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

Prvi dan festivala završit će projekcijom filma Jezik, rod i spol, scenaristice i redateljice Danijele Stanojević. Film će biti prikazan u KIC-u (Kulturno informativni centar, Preradovićeva ulica 5), s početkom u 20 sati.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

Ovogodišnji fokus festivala je propitivanje feminističkih teorija i praksi, te će se 15. i 16. 11. kroz  panel diskusije predstaviti dvadesetak inicijativa, aktivista i aktivistkinja, umjetnika i umjetnica, teoretičara i teoretičarki, te projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske. Neke od tema uključuju radnička prava žena, prakse japanskih supkultura, Venezuelanke u Bolivarskoj revoluciji, feminističku praksu i invaliditet, aktivizam u dizajnu, rodnu neravnotežu u eksperimentalnoj glazbi, seksizam na internetu i tako dalje.

vff-2013-vizual-72dpi

15.11. u 10.30 u Multimedijalnom institutu MAMA na rasporedu je prvi blok izlaganja i panel diskusija Teorija vs. praksa, blok 1/3.

Milesa Milinković održat će izlaganje pod naslovom Od feminističke teorije invalidnosti ka feminističkoj praksi: doprinos rodnih studija aktivizmu žena sa invaliditetom. Slijedi izlaganje Stop specizmu Marine Cerovečki. Ana Rajković reći će nam nešto o Političkom aktivizmu Venezuelanki u Bolivarskoj revoluciji. Nakon toga Martina Križanić održat će izlaganje na temu Slatko lice pobune: ženstvene i konzumerističke subverzivne prakse japanskih subkultura kao izraz otpora tradiciji i patrijarhatu. Posljednje izlaganje ovog bloka je Nužnosti repolitizacije feminizma Bojane Tamindžije.

U 13.30 na istome mjestu slijedi drugi blok izlaganja i panel diskusija Teorija vs. praksa, blok 2/3.

Blok započinje Andreja Pančur izlaganjem Za rad spremne – Mlade žene na tržištu rada. Nakon toga će Ines Virag održati izlaganje na temu Hollaback Croatia – Sprečavanje uličnog uznemiravanja. Slijedi izlaganje GAK – običan dan u ginekološkoj klinici Marije Janković. Lana Zdravković će održati izlaganje Performansi: XXX YU i On Her Pleasure: Naked Reading of Lacan. Nakon toga slijedi Ana Stevanović s izlaganjem Performans kao feministički instrument u Srbiji. Završno izlaganje ovog bloka nosi naslov Altero – Forum teatar za rodnu ravnopravnost, a održat će ga Martina Milutinović i Ksenija Joksimović.

Kasnije istoga dana, u 20 sati u Galeriji Nova (Ulica Nikole Tesle 7), na rasporedu je otvaranje izložbe Miljane Babić Tražim posao. Izložba tematizira istraživanje tržišta rada u domaćem kontekstu, a doslovno predstavlja potragu za zaposlenjem.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

Drugi dan festivala završava promocijom knjige Do isteka zaliha autorice Nore Verde. Promocija će se održati u Prostoru Do (Klub Spunk, Hrvatske Bratske zajednice bb) s početkom u 21 sati, nakon čega slijedi glazbeni program. O knjizi će na promociji, uz samu autoricu, govoriti Ivan Sršen, urednik i prvi čovjek izdavačke kuće Sandorf, književnik Damir Karakaš i umjetnica, aktivistica i doktorica Legzistencije Ana Opalić.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

16.11. održat će se treći blok izlaganja i panel diskusija Teorija vs. praksa, blok 3/3  u Multimedijalnom institutu MAMA.

Prvo izlaganje nosi naslov Her Noise – Rodna neravnoteža u povijesti eksperimentalne glazbe i zvučnih praksi, a održat će ga Lina Džuverović. Slijedi izlaganje Žene sa interneta, te Rodna nejednakost na glazbenim festivalima Kristine Wicksell i Amande Lindholm. Posljednje izlaganje ovog bloka održat će Tatjana Nikolić i Aleksandar Gubaš na temu Mlade žene na alternativnoj glazbenoj sceni.

Istoga dana, u 19 sati u Booksi (Martićeva 14d), na rasporedu je promocija knjige Parabajka autorice Ivane Kovačić. Parabajka je roman sastavljen od kratkih priča prožetih poezijom. Tematizira odrastanje, život na otoku i odnose unutar jedne obitelji, igranje nogometa za amaterski lezbijski nogometni klub i, iznad svega, romantičnu ljubav. Govori o strahu, identitetu, slobodi i prehrani. Na promociji će uz autoricu o knjizi govoriti glavna urednica biblioteke Katapult Marina Vrđuka Beleš te urednik knjige Josip Potnar.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

U nedjelju 17.11. od 10 do 17 sati održat će se Radionica o jačanju vidljivosti (za članice mreže kulturnih rodnih praksi).

U 16 sati u kinu Europa (dvorana Muller) bit će projekcija filma I Was a Teenage Feminist / Teen-feministkinja. Više o filmu možete pročitati ovdje.

U 18 sati na istome mjestu bit će projekcija filma Mountains that take wing: Angela Davis & Yuri Kochiyama – a conversation on life, struggles and liberation / Razgovor Angele Davis i Yuri Kochiyama. Više o filmu možete pročitati ovdje.

U 18 sati u velikoj dvorani kina Europa bit će projekcija filma Slonovi. Više o filmu možete pročitati ovdje.

U 20 sati u dvorani Muller slijedi projekcija filma No Job for a Woman: The Women Who Fought to Report WWII /Borba žena za ratno izvještavanje. Više o filmu možete pročitati ovdje.

U 20 sati u velikoj dvorani kina Europa održat će se projekcija filma For Those Who Can Tell No Tales /Za one koji ne mogu da govore. Više o filmu možete pročitati ovdje.

Nakon filma slijedi domjenak te diskusija “Pravda za one koje ne mogu da govore”.

18.11. od 10 do 17 sati održat će se radni sastanak članica mreže kulturnih rodnih praksi.

U 16 sati u kinu Europa (dvorana Muller) nastavljaju se filmske projekcije. Prvi u nizu filmova bit će Et Elle créa la femme / I Elle stvori ženu. Više o filmu možete pročitati ovdje.

U 18 sati slijedi film Guerrillas in our Midst / Gerilke među nama, a više o njemu možete pročitati ovdje.

U velikoj dvorani kina Europa u 18 sati bit će prikazan film Future My Love / Budućnost ljubavi moja. Više o filmu pročitajte ovdje.

U 20 sati (dvorana Muller) slijedi film Grrlyshow. Više o filmu pročitajte ovdje. 

U 20 sati u velikoj dvorani kina Europa na rasporedu je projekcija filma Mali debeli rakun. Više o filmu pročitajte ovdje.

U 22 sata u istoj dvorani slijedi film Pragovi, te film Forbidden Voices: How To Start a Revolution With Laptop / Zabranjeni glasovi: Laptop revolucija, o kojima više možete pročitati ovdje.

Program posljednjeg dana festivala u utorak 19.11. započinje u 12 sati u kinu Europa (dvorana Muller) Okruglim stolom o nezavisnim online medijima.

U 16 sati na istome mjestu bit će projekcije filmova Quand les femmes s’en mêlent / Kad se žene uključe te Louise Weiss, l’Européenne / Louise ‘Europa’ Weiss. Više o filmovima možete pročitati ovdje.

U 18 sati slijedi projekcija filma Je veux tout de la vie, la liberté selon Simone de Beauvoir / Želim sve od života: Sloboda prema Simone de Beauvoir, o kojemu više možete pročitati ovdje.

Projekcija posljednjeg u nizu filmova počinje u 20 sati, a radi se o filmu Intersexion. Više o filmu pročitajte ovdje.

Za završetak 7. Vox Feminae festivala predviđena je završna veselica u klubu Funk (Tkalčićeva ulica 5) od 22 sata.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane građane i građanke.

Posjetite nas na određenim ili svim događanjima te spojite ugodno s korisnim.

Izvor: Vox Feminae

(RJ)

foto: libela.org

2,015 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

10 thoughts on “7. Vox Feminae festival – program

Comments are closed.