Makedonski roman (2014./2015.)

Nositelj / izvođač: dr. sc. Borislav Pavlovski, red. prof

ECTS-bodovi: 4

Jezik: hrvatski

Trajanje: jedan semestar, 6. ljetni

Statusobavezni za studente VI. semestra studija makedonskog jezika i književnosti, izborni za ostale studente Filozofskog fakulteta

Oblik nastaveseminar

Uvjeti za upis kolegijabez uvjeta

Cilj kolegijaCilj kolegija je upoznati student(ic)e s razvojem romana u makedonskoj književnosti na primjeru reprezentativnih tekstova od sredine 20. stoljeća pa sve do novijeg datuma. Uz književnopovijesni pregled, cilj je i upoznati studente s osnovama analize romana.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij je obavezan za student(ic)e treće godine studija makedonskog jezika i književnosti, a izborni ostalim studenti(ca)ma Filozofskog fakulteta.

Korištene metode: Uz početni predavački dio na kojem će se studenti/ce upoznati s osnovnim teorijskim pojmovima te povijesnim razvojem makedonskog romana, naglasak će biti na analizama izabranih romana.

Sadržaj kolegija: Kolegijem su obuhvaćeni romani Црно семе (Crno sjeme) Taška Georgievskog, Пиреј (Pirika) Petre M. Andreevskog, Бол и бес (Bol i bijes) Slavka Janevskog i Разговор со Спиноза (Razgovor sa Spinozom) Goce Smilevskog. Nakon upoznavanja s osnovama analize romana te kratkog povijesnog pregleda romana u makedonskoj književnosti, zajednički će se analizirati reprezentativni tekstovi. Na odabranim romanima pokazat će se razvoj romana u makedonskoj književnosti od pedesetih godina 20. stoljeća pa sve do početka 21. stoljeća.

Literatura:

  1. Tekstovi čitani i analizirani na seminaru

  2. Mihail BahtinO romanu, Beograd, 1989.

  3. Vladimir Biti (ur.), Suvremena teorija pripovijedanja, Zagreb, 1992.

  4. Вецко ДомазетовскиСтруктуралните специфичности на македонскиот роман, Скопје, 1987.

  5. Христо ГеоргиевскиМакедонскиот роман 1952-1982, Скопје, 1983.

  6. Милан ЃурчиновРазвојот на романот во новата македонска литература, u: Современа македонска книжевност, Скопје, 1983, str. 350-367.

  7. Zlatko KramarićMakedonske teme i dileme, Zagreb, 1991.

  8. Zlatko Kramarić, Novi experimentum macedonicum, Osijek, 1988.

  9. Borislav PavlovskiPriča o makedonskom romanu i Hrapeškovim vještinama, pogovor u: Ermis Lafazanovski, Hrapeško, Zagreb, 2010.

  10. Gajo PelešTumačenje romanaZagreb, 1999.

  11. Milivoj SolarIdeja i priča (Aspekti teorije proze), u: Ideja i priča, Zagreb, 2004.

Način polaganja ispitaSeminarski rad i pismeni ispit.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: studentska anketa.