Jezične vježbe iz makedonskog jezika 5

Nositelj/izvođač: dr. sc. Borjana Prošev-Oliver, v. lekt.

ECTS bodovi: 3

Jezik : Makedonski i hrvatski

Status: obvezatni kolegij

Oblik nastave: vježbe

Uvjeti za upis kolegija: odslušan i apsolviran kolegija Jezične vježbe iz makedonskog jezika 4

Cilj kolegija: Stjecanje usmene i pismene kompetencije više razine – student pri slušanju prati i razumije sugovornika te prati jednostavnije publicističke i umjetničke tekstove.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Jezične vježbe iz makedonskog jezika 5 su unutar studija makedonistike, a time i cjelokupnog studija južnoslavenskih jezika i književnosti, jedan od temeljnih kolegija kojim se studenti osposobljavaju za kompetentno ovladavanje makedonskim jezikom prilikom čitanja, pisanja, slušanja i govorenja.

Korištene metode: Koriste se sljedeće metode: frontalna metoda (prije svega u gramatičkom pristupu), metoda rada u skupini i metoda individualnih vježbi (u komunikacijskom pristupu). S obzirom na izvor, provode se metode slušanja, govorenja, čitanja i pisanja, i to u monološkom i dijaloškom obliku, uz pomoć audio i vizualne te multimedijske računalne opreme.

Sadržaj kolegija: Na jezičnim se vježbama tumače i usvajaju sintaktička pravila te se inzistira na oblikovanju sintaktički pravilnih – funkcije riječi u rečenici, nezavisno i zavisno složena rečenica, upotreba veznika.

Literatura:

Osnovna:

1 Violeta Ajdinska, ”Запознајте ја Македонија” (Upoznajte Makeoniju), Skoplje, 2003.

2, Roza Tasevska, ”Maкедонски без мака” (Мakedonski bez mukе), Skopje 2007.

3. Koneski Blaže, ”Граматика на македонскиот литературен јазик” (Gramatika makedonskog književnog jezika), Skoplje, 1981., 1996.

Dopunska:

1. Pravopis, Skopje, 1996.

2. Jože Pogačnik, Makedonščina, Ljubljana, 1968.

3. Blaže Koneski, Речник на македонскиот јазик, 1956., 1996.

Način polaganja ispita: Pismeni kolokvij na kraju semestra.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: Tjedni ili dvotjedni pismeni zadaci, testi tijekom nastave, pismeni kolokvij na kraju semestra.

ECTS paket