Jezične vježbe iz makedonskog jezika 6

Nositelj/izvođač: dr. sc. Borjana Prošev-Oliver, viša lektorica

ECTS-bodovi: 3

Jezik: makedonski i hrvatski

Trajanje: 1 semestar (ljetni)

Status: obvezatni kolegij

Oblik nastave: vježbe

Uvjeti za upis kolegija: Odslušan i apsolviran kolegij Jezične vježbe iz makedonskog jezika 5

Cilj kolegija: Kompetentno ovladavanje odabranim južnoslavenskim jezikom na višim razinama pisane i govorene komunikacije. Čitanje, razumijevanje, prevođenje i prepričavanje tekstova različitih funkcionalnih stilova. Visok stupanj pasivnoga znanja s elementima aktivnoga.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Jezične vježbe iz makedonskog jezika 6 su unutar studija makedonistike, a time i cjelokupnog studija južnoslavenskih jezika i književnosti, jedan od temeljnih kolegija kojim se studenti osposobljavaju za kompetentno ovladavanje makedonskim jezikom prilikom čitanja, pisanja, slušanja i govorenja.

Korištene metode: Koriste se sljedeće metode: frontalna metoda (prije svega u gramatičkom pristupu), metoda rada u skupini i metoda individualnih vježbi (u komunikacijskom pristupu). S obzirom na izvor, provode se metode slušanja, govorenja, čitanja i pisanja, i to u monološkom i dijaloškom obliku, uz pomoć audio i vizualne te multimedijske računalne opreme.

Sadržaj kolegija: Sintaktički se sadržaji (npr. funkcija padeža u rečenici, slaganje glagolskih vremena i red riječi u rečenici) produbljuju i nadopunjuju upućivanjem na funkcionalno-stilske raznolikosti.

Literatura:

Osnovna:

1 Violeta Ajdinska, ”Запознајте ја Македонија” (Upoznajte Makeoniju), Skoplje, 2003.

2, Roza Tasevska, ”Maкедонски без мака” (Мakedonski bez mukе), Skopje 2007.

3. Koneski Blaže, ”Граматика на македонскиот литературен јазик” (Gramatika makedonskog književnog jezika), Skoplje, 1981., 1996.

Dopunska:

1. Pravopis, Skopje, 1996.

2. Jože Pogačnik, Makedonščina, Ljubljana, 1968.

3. Blaže Koneski, Речник на македонскиот јазик, 1956., 1996.

ECTS paket