I. semestar

1. Obavezni kolegiji

Uvod u južnoslavenske studije, 30P/15S, 4 ECT

Naziv kolegija Uvod u južnoslavenske studije
Nositelj / izvođači izv. prof. dr. sc. Ivana Latković (N) / poslijedoktorandica dr. sc. Jelena Tušek
ECTS 4 ECTS
Satnica 30P/15S
Opis kolegija Cilj je kolegija kroz tri tematske cjeline uputiti studente u temeljne pojmove južnoslavističke struke; upoznati ih s osnovnim jezikoslovnim pojmovima i terminima te suvremenim načinima proučavanja južnoslavenskih jezika i njihovih specifičnosti; upoznati ih sa znanstvenim proučavanjem književnosti te kroz pregled osnovne stručne terminologije sa čitanjem i interpretacijom književnog teksta. Uz to, cilj je ovoga kolegija studentima sažeto predstaviti i povijest slavističkih istraživanja, s posebnim naglaskom na hrvatske i južnoslavenske slaviste.
Poveznica (Theta) naknadno

Južnoslavenski jezici u usporedbi, 15P/15S, 3 ECTS

Naziv kolegija Južnoslavenski jezici u usporedbi
Nositelj / izvođači izv. prof. dr. sc. Virna Karlić (N) / doc. dr. sc. Ana Vasung, poslijedoktorandica dr. sc. Jelena Tušek
ECTS 3 ECTS
Satnica 15P/15S
Opis kolegija Glavni cilj kolegija usvajanje je temeljnih lingvističkih pojmova te ovladavanje glavnim obilježjima južnoslavenskih jezika kroz njihovu usporedbu na svim jezičnim razinama. Na kolegiju se obrađuju sljedeće teme: grafijski sustavi i pravopisni principi južnoslavenskih jezika; temeljni fonološki pojmovi, fonološki sustavi i morfonološka obilježja južnoslavenskih jezika; temeljni morfološki pojmovi, morfološka i tvorbena obilježja južnoslavenskih jezika; temeljni sintaktički pojmovi, sintetički i analitički jezici, sintaktička obilježja južnoslavenskih jezika, temeljni leksikološki i semantički pojmovi na primjerima iz južnoslavenskih jezika; standardni jezik, njegova glavna obilježja i funkcije, vrste jezične norme; čimbenici jezičnog raslojavanja i međujezični utjecaji; pristupi, metode, resursi i alati za proučavanje južnoslavenskih jezika.
Poveznica (Theta) naknadno

Tjelesna i zdravstvena kultura 1, 30V, 0 ECTS

Poveznica (Theta) naknadno

2. Kolegiji s unutrašnjom izbornošću – jezik

Iz ove grupe kolegija u prvom je semestru potrebno upisati 6 ECTS bodova.

Suvremeni bugarski jezik 1, 60V, 3 ECTS

Naziv kolegija Suvremeni bugarski jezik 1
Nositelj / izvođač lekt. dr. sc. Evelina Grozdanova
ECTS 3 ECTS
Satnica 60V
Opis kolegija Praktično ovladavanje suvremenim bugarskom jezikom na glasovnoj (fonetskoj) razini. Upoznavanje s morfološkim sustavom bugarskog jezika.
Poveznica (Theta) naknadno

Suvremeni makedonski jezik 1, 60V, 3 ECTS

Naziv kolegija Suvremeni makedonski jezik 1
Nositelj / izvođač v. lekt. dr. sc. Borjana Prošev-Oliver
ECTS 3 ECTS
Satnica 60V
Opis kolegija Praktično ovladavanje suvremenim makedonskim jezikom na glasovnoj (fonetskoj) i pravopisnoj razini. Ovladavanje pravogovornom (ortoepskom) normom u cijelosti. Ovladavanje osnovnim pravopisnim (ortografskim) i prozodijskim normama. Praktično ovladavanje suvremenim makedonskim jezikom na morfološkoj razini. Upoznavanje s morfološkim paradigmama na planu izraza i sadržaja.
Poveznica (Theta) naknadno

Suvremeni slovenski jezik 1, 60V, 3 ECTS

Naziv kolegija Suvremeni slovenski jezik 1
Nositelj / izvođač lekt. Simona Gotal
ECTS 3 ECTS
Satnica 60V
Opis kolegija Praktično ovladavanje suvremenim slovenskim jezikom na glasovnoj (fonetskoj) razini. Upoznavanje s morfološkim sustavom slovenskog jezika.
Poveznica (Theta) naknadno

3. Strani jezik za akademske potrebe 1

Iz ove grupe kolegija potrebno je upisati kolegij iz stranog jezika za akademske potrebe po vlastitu izboru u vrijednosti od 2 ECTS boda. U ponudi su kolegiji iz engleskog, njemačkog, ruskog, španjolskog i talijanskog jezika različitih razina.

Poveznica na izbornu grupu (Theta) naknadno

Zamjena za Strani jezik za akademske potrebe 1 

Umjesto kolegija iz stranog jezika za akademske potrebe studenti mogu izabrati kolegij iz područja generičkih vještina ili jezičnih kompetencija u vrijednosti od najmanje 2 ECTS boda.

Poveznica na izbornu grupu (Theta) naknadno

5. Slobodna izbornost 

Iz ove grupe potrebno je tijekom studija upisati izborne kolegije iz odsječke i fakultetske izbornosti u vrijednosti od ukupno 12 ECTS bodova.

Poveznica na izbornu grupu (Theta) naknadno