Monthly Archives: October 2024

Književna večer u Samoboru posvećena Koči Racinu

U Gradskoj knjižnici u Samoboru 25.10. u 18:30 održat će se književna večer posvećena Koči Racinu. Studenti koji žele prisustvovati mogu se prijaviti za organizirani prijevoz autobusom iz Zagreba.

Sadržaj:

  • Silno svetnal den-  85 godina od Racinovih “Bell mugri” – prof. dr. Vesna Mojsova-Čepiševska, Filološki fakultet “Blaže Koneski”, Skopje
  • Prethodnici i povijest makedonskog Pravopisa – od 2.8.1944. do danas – prof. dr. Elka Jačeva-Ulčar, Institut za makedonski jezik “Krste Misirkov”, Skopje
  • Buntovnička pesna da vikam 80 godina Šopovih pjesama, prva knjiga poezije u slobodnoj Makedoniji – as.mr. Ivan Antonovski, Filološki fakultet “Blaže Koneski”, Skopje

Poziv u Kerempuh 28.10. na književnu večer s Dušanom Kovačevićem

U ponedjeljak, 28. 10. u 20h u Kazalištu Kerempuh održat će se književna večer s Dušanom Kovačevićem, poznatim autorom i redateljem kojem su ovogodišnji Dani srpske kulture posvećeni. Događaj organizira SKD „Prosvjeta” u sklopu Dana srpske kulture, u ponedjeljak  28. 10. 2024. s početkom u 20 sati u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Dolazak je potrebno potvrditi najkasnije do četvrtka 23. 10. 2024. godine na mail adresu nikola.ostojcic@skd-prosvjeta.hr ili na mob. 0958602846.

Moje književno veče u teatru Kerempuh biće posvećeno sećanju na mnoge prijatelje iz sveta pozorišta, filma i literature. U ova tri sveta proveo sam više od pedeset godina i imao zadovoljstvo i čast da radim sa najznačajnijim majstorima umetničkih poslova. Biće to veče priča o vremenu koje se udaljava. Continue reading

Otkazivanje nastave – Ana Vasung

Zbog bolesti nastavnice ovaj tjedan neće se održati nastava iz kolegija Suvremeni bugarski jezik – morfosintaksa, Frazeologija južnoslavenskih jezika i Osnove poredbenog slavenskog jezikoslovlja.

Promjene u satnici

Osnove poredbenog slavenskog jezikoslovlja održavat će se četvrtkom od 14 do 15.30 u B 210.

Kolegij Suvremeni bugarski jezik – morfosintaksa (diplomski studij) održavat će se utorkom od 11 do 12.30 u B 210.

U slučaju da studentima ne odgovaraju novi termini mogu se javiti mejlom izvođačici kolegija Ani Vasung (avasung@ffzg.hr) ili doći na konzultacije.

 

Kinoteka – ciklus Crni talas

U Kinoteci (Kordunska ulica 1) od ovoga tjedna pa svakoga tjedna sve do prosinca održava se ciklus “Crni talas” u sklopu kojega će se prikazati dvadesetak jugoslavenskih filmova iz 1960-ih i 1970-ih. Izdavajamo: Zaseda, Vidimo se u sljedećem ratuKada budem mrtav i beo Živojina Pavlovića, Ples na kiši Boštjana Hladnika, Dvoje i Skupljači perja Aleksandra Petrovića, Čovek nije ticaW.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva, Uzavreli grad Veljka Bulajića i brojni drugi.

Skupljači Perja, A. Petrović, 1967.

Ritam&Knjiga – O majstorima makedonske kratke proze

Četvrti susret razgovora Ritam&Knjiga u organizaciji izdavačke kuće Tim-press pod nazivom „O majstorima makedonske kratke proze s Ivicom Bakovićem“ održat će se 8. listopada u 19 sati u Regular baru (Ilica 65/1, Zagreb). Sveučilišni profesor, autor i prevoditelj Ivica Baković s Vlatkom Kolarović razgovarat će o makedonskoj književnosti, fokusirajući se na kratku prozu Venka Andonovskog (Pripitomljavanje kuje. Priče o ludilu), Blaže Minevskog (Sezona maslačaka) i Vlade Uroševića (Brod Skoplje). Za dobre ritmove i ovaj je put zadužen glazbeni producent i DJ Marko Mihalinec – Plazmatick.