O ciklusu

Ciklus U potrazi za pronađenim vremenom : razgovori s našim profesorima u miru osmišljen je kao projekt popularizacije društvenih i humanističkih znanosti.

Zadnjih nekoliko godina popularizacija znanosti doživljava veliki uspjeh, međutim, pod popularizacijom znanosti najčešće se misli na popularizaciju prirodnih i tehničkih znanosti. Uz populariziranje tih znanstvenih područja, društvene i humanističke znanosti ostaju marginalizirane. Svrha ovog projekta jest popularizacija društvenih i humanističkih znanosti.

Ciljevi ovog projekta su upoznavanje studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zainteresirane javnosti s radom profesora Filozofskog fakulteta u miru koji su ostavili neizbrisivi trag u području društvenih i humanističkih znanosti.Također, publika bi imala priliku dobiti uvid u trenutne znanstvene preokupacije gostiju koji umirovljenjem nisu izgubili entuzijazam za znanost.  Susreti su zamišljeni kao kraća predavanja nakon kojih slijedi moderirani razgovor na određenu temu i znanstvenu preokupaciju gosta.

Na kraju, potrebno je naglasiti da je takva praksa poznata i često korištena, poglavito u anglo-američkom sustavu visokog obrazovanja i znanosti. Na taj način Fakultet, odnosno Sveučilište, postaje forum razmjene mišljenja i znanja, što i jest njihova funkcija.